neděle, 11 srpen 2013 17:38

Slušnost v politice?

Slušnost v politice? Tři zásadní podmínky…

Mnozí z vás se možná při pohledu na titulek pousmějí. Pojďme se však na toto téma podívat z trochu širšího hlediska.

V posledních letech jsme svědky narůstajícího hrubnutí politické scény. Na denním pořádku jsou osobní útoky, urážky a pomluvy. Z čeho ovšem tato hysterie vyplývá? Těžko říci, snad se jedná o "natřásání per" před voliči. Nejsem si ovšem jistý, zda občané takový způsob politické rozpravy sledují s radostí. A zda-li ho vůbec vidět chtějí.
Úkolem politiků je zajišťovat co nejlepší prostředí pro život nás všech. Liší se v podstatě jen v tom, jakými cestami chtějí k tomuto cíli dojít. Je skutečně třeba na sebe za takové situace útočit a osočovat se ze spiknutí a zločinných úmyslů? Pochybuji. "Politika je diskuse," zní známý citát. Neměli bychom na něj zapomínat. Zvlášť v těžkých časech, jaké dnes zažívá celá Evropa (a Česko samozřejmě není výjimkou), je třeba kultivovaně probírat jednotlivé možnosti řešení krize a odhodit přitom rozličné osobní či stranické antipatie. Klíčovou snahou musí být dosažení co nejlepšího řešení, které by nemělo být odmítáno jen proto, že s ním přišel někdo "z druhého břehu." V takových situacích musíme jako politici zapomenout na dřívější spory a soustředit se na práci pro veřejné blaho.
Tím nechci tvrdit, že do politiky kritika nepatří. Vyjádření nesouhlasu vhodnou formou je ideální pákou na korigování nepoctivých úmyslů, které se v českém politickém prostředí bohužel čas od času vyskytují. Toto právo bít na poplach mohou samozřejmě uplatňovat občané ve formě různých veřejných aktivit, tak samozřejmě i politici z ostatních stran. Na tom je přece parlamentní demokracie založena. Ovšem kritika musí splňovat tři zásadní podmínky - nechť je věcná, konstruktivní a slušná. Pokud nebudeme tato pravidla dodržovat, ke zlepšení morálního a etického prostředí ve společnosti bude docházet jen velmi obtížně.

Číst 24678 krát Naposledy změněno pondělí, 08 září 2014 16:43
Více z této kategorie: Zásadní problém Prahy 5 »