středa, 28 prosinec 2016 10:43

Jak hodnotíte stav památek v Praze 5?

Stav památek na Praze 5 odpovídá jak struktuře vlastnictví těchto památek, tak prostředkům, které na ně MČ Praha 5 poskytuje. Například v případě chátrajícího statku Cibulka v pražských Košířích je stav objektů katastrofální, ale jelikož je vlastníkem soukromý subjekt, tak není možné s tímto stavem cokoli dělat. Je zde jediná možnost, tyto kulturní památky vyvlastnit a poté za pomoci státu je rekonstruovat. Dalším ne zrovna pěkným příkladem je vila Portheimka na Smíchově. V devadesátých letech byla za skoro třicet miliónů velmi nekvalitně zrekonstruována a dnes ji musíme znova kompletně opravit. Rekonstrukci prováděl tehdejší nájemce a tzv. odbydloval si investici. To samé se dá říci o vile Bertramka, která byla vydána Mozartovské obci. Zde by bylo potřeba společně s Mozartovskou obcí přistoupit k opravám. Stav těchto objektů se neustále zhoršuje. Dalším příkladem je Dělnická kolonie Buďánka, kde byl zrekonstruován první objekt, a na dalších šest domků byly položeny střechy (na polorozpadlé zdi), ale vzhledem k proinvestovaným prostředkům jsou výsledky neadekvátní. Památek je na Praze 5 samozřejmě daleko více, a to i ve velmi neutěšeném stavu, ale chtěl jsem upozornit jen na některé z nich.

Mgr. Jan Smetana

Číst 1603 krát